Na današnji dan

Napoleon stigao na otok Elbu u izgnanstvo – 1814.

Otok Elba ima površinu od 224 četvorna kilometra, što znači da je oko tri puta veća od hrvatskog otoka Lošinja. Napoleonov egzil na Elbi zapravo nije bio nekomforan, jer je dobio cijeli otok u svoje vlasništvo, a uz to je mogao sa sobom povesti svitu od 400 ljudi.

Dana četvrtog svibnja 1814. godine stigao je Napoleon Bonaparte na talijanski otok Elbu, nakon što je prvi put abdicirao u Francuskoj. Prema dogovoru sa stranim silama, Napoleonu je Elba dodijeljena u puni suverenitet i vlasništvo. Time je taj otok postao svojevrsna nezavisna država čiji je monarh bio Napoleon. Dapače, zanimljivo je da su strane sile Napoleonu dopustile da zadrži svoj carski naslov, pa je on faktički bio car s državom veličine jednog otoka.

Otok Elba ima površinu od 224 četvorna kilometra, što znači da je oko tri puta veća od hrvatskog otoka Lošinja. Smještena je između obale Toskane i otoka Korzike (Napoleonovog rodnog otoka). Dapače, u geološkom je pogledu Elba ostatak prevlake koja je nekoć povezivala Korziku s Apeninskim poluotokom.

Općenito uzevši, Napoleonov egzil na Elbi nije bio nekomforan. Naime, dobio je cijeli otok u svoje vlasništvo, a uz to je mogao sa sobom povesti svitu od 400 ljudi. Na otoku je imao nekoliko rezidencija (glavnu u gradu Portoferraiju i opušteniju u središtu otoka).

Ipak, u usporedbi s nekadašnjom moći, Elba je bila prilično poniženje za Napoleona. Na otoku je proveo oko 300 dana, a zatim je izveo smjeli pothvat iskrcavanja na francusku obalu i ponovnog preuzimanja vlasti u Francuskoj (tzv. Sto dana). Međutim, sljedeći put kad je zarobljen, na otoku Svetoj Heleni, životni uvjeti bili su mu višestruko lošiji.


Komentari