Na današnji dan

Napoleon prognan na Svetu Helenu – 1815.

PORTRAIT OF NAPOLEON TO BE AUCTIONED AT CHRISTIES...NYK07:AUCTION-NAPOLEON:NEW YORK,18MAY98 - This oil on canvas portrait, "Napoleon at Fontainbleau," is part of an array of property relating to the military career of Napoleon Bonaparte that will be offered for sale by Christie's auction house in New York May 19. The portrait is from the workshop of Paul Delaroche and is estimated to fetch between $20,000 and $30,000. pm/HO-Christie's REUTERS

Otok Sveta Helena jedan je od najizoliranijih na cijelom svijetu. Nalazi se usred južnog Atlantskog oceana, čak 1.870 kilometara udaljen od najbližeg kontinenta – Afrike. Tamo su ga odlučili zatočiti Britanci, kako bi bili sigurni da više nikada ne će pobjeći i obnoviti svoju vlast u Francuskoj.

Dana 7. kolovoza 1815. godine Napoleon je ukrcan na brod prema svom posljednjem boravištu – otoku Svetoj Heleni. Tamo su ga odlučili zatočiti Britanci, kako bi bili sigurni da više nikada ne će pobjeći i obnoviti svoju vlast u Francuskoj (kao što mu je uspjelo nakon bijega s otoka Elbe u Sredozemnom moru). Otok Sveta Helena jedan je od najizoliranijih na cijelom svijetu. Nalazi se usred južnog Atlantskog oceana, čak 1.870 kilometara udaljen od najbližeg kontinenta – Afrike. Otok ima površinu od 122 kvadratna kilometra (za trećinu je veći od našeg Visa).

Napoleonov glavni tamničar na Svetoj Heleni bio je guverner tog otoka, Hudson Lowe. On je s Napoleonom postupao prilično grubo i držao ga je u dosta lošim uvjetima. Čak se i Napoleonov liječnik koji je bio Britanac pobunio protiv guvernerove okrutnosti prema Napoleonu.

Neki su čak i u Britaniji suosjećali s Napoleonom, poput romantičarskog lorda Byrona. Britance je naročito pozitivno dirnulo kad su čuli da se Napoleon počeo baviti uređenjem vrta. Zanimljivo je da je u Francuskoj postala popularna kava sa Svete Helene, jer ju je Napoleon svojedobno pohvalio.


Komentari