Na današnji dan

Napoleon postao kralj Italije (1805.)

Dana 17. ožujka 1805. proglašen je Napoleon Bonaparte za kralja Italije. Radilo se o dodatnoj tituli jer je već od prethodne godine bio i car Francuza. Titula kralja Italije (franc. Roi d’Italie) označavala je činjenicu da je Napoleon bio na čelu Kraljevine Italije koja je bila zapravo vazalna država Francuskog Carstva.

Prije proglašenja Kraljevine Italije to vazalno talijansko područje nazivano je Talijanska Republika (franc. République italienne, tal. Repubblica Italiana), a Napoleon je imao titulu njenog predsjednika. Time je Bonaparte bio zapravo prvi talijanski predsjednik u povijesti, što je još zanimljivije s obzirom da je on rođen na Korzici, u okvirima talijanske govorne sfere.

Napoleonova je Kraljevina Italija obuhvaćala šira područja Milana, Bologne, Venecije i Padske nizine, kao i dijelove Apeninskog gorja. Kasnije su joj pripojene Istra, Dalmacija, Dubrovačka Republika te neka područja u srednjoj Italiji. Napoleon se za kralja Italije krunio u milanskoj katedrali u svibnju iste (1805.) godine, i to znamenitom lombardskom Željeznom krunom.

Za svog potkralja u Italiji postavio je Napoleon vlastitog posinka Eugènea de Beauharnaisa (Jozefininog sina iz prethodnog braka). Kasnije mu je dao i titulu princa od Venecije. Kraljevina Italija imala je zaseban novac i vojsku, pa i plemićke titule (npr. poznati Alessandro Volta dobio je titulu grofa u tom sustavu).


Komentari