Na današnji dan

Napoleon krunjen za kralja Italije – 1805.

Napoleonova Kraljevina Italija uključivala je čak i hrvatske krajeve – Istru i Dalmaciju – no oni su nekoliko godina kasnije izdvojeni iz nje.

Dana 26. svibnja 1805. godine Napoleon je u Milanu okrunjen za kralja Italije. Svečana krunidba održana je u znamenitoj milanskoj katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije, najvećoj gotičkoj Crkvenoj građevini južno od Alpa. Zanimljivo je da je Napoleon tada okrunjen slavnom Željeznom krunom iz Lombardije. Ta izvanredno vrijedna kruna potjecala je još iz srednjeg vijeka, a korištena je stoljećima za kraljevske krunidbe (jedna je od najstarijih i najcjenjenijih kruna u europskoj povijesti uopće).

Zanimljivo je da je Napoleon u doba krunidbe za kralja Italije već bio car Francuza. Naime, oko šest mjeseci ranije bio je okrunjen u Parizu carskom krunom (1804. godine). Nakon uzimanje titule kralja Italije dvostruko se titulirao kao car i kralj

Napoleonova Kraljevina Italija uključivala je čak i hrvatske krajeve – Istru i Dalmaciju – no oni su nekoliko godina kasnije izdvojeni iz nje. Za potkralja (svojevrsnog namjesnika) u Italiji postavio je Napoleon svog posinka Eugènea de Beauharnaisa, Jozefininog sina iz prethodnog braka. Godine 1807. dobio je potkralj Eugène i zvučnu titulu princa Venecije.


Komentari