Na današnji dan

Napoleon imenovan vrhovnim zapovjednikom u Italiji (1796.)

Mladi Napoleon Bonaparte imenovan je za vrhovnog zapovjednika francuske vojske u Italiji drugog ožujka 1796. godine. Na francuskom taj je položaj glasio Général en chef de l’Armée d’Italie. Napoleonu je u to doba bilo samo 26 godina, pa je prilično neobično da mu je dano zapovjedništvo nad čitavom jednom armijom, čiji je puni sastav brojio više od 63.000 vojnika.

Zanimljivo je da se Napoleon svega tri dana kasnije, dok se pripremao za odlazak na bojište u Italiju, oženio sa slavnom Jozefinom de Beauharnais. Ona je bila čak 6 godina starija od njega i bila je već udovica. Postoji teorija da je upravo Jozefinin utjecaj osigurao Napoleonu zapovjedništvo u Italiji, jer je ona već od prije bila bliska s moćnim Barrasom – glavnim direktorom tadašnje francuske vlade poznate pod nazivom Direktorij.

Napoleon i Jozefina nisu imali pravi medeni mjesec, jer je on samo dva dana nakon vjenčanja napustio Pariz i zaputio se prema talijanskom bojištu. Već krajem istog mjeseca odnio je prvu pobjedu u Italiji – u Bitki kod Montenottea.


Komentari