Na današnji dan

Napeta utrka u tome tko će prvi osvojiti Južni pol (1911.)

Roald Amundsen skal ut å fly med Dornier-wal flybåten N-25, for å nå til Nordpolen. Her sammen med resten av besetningen : Feucht og Riiser-Larsen, Amundsen i midten.Kings Bay 1925 *** Local Caption *** Amundsen, Roald Feucht Riiser-Larsen, Hjalmar

Dana 14. prosinca obilježava se godišnjica prvog ljudskog osvajanja Južnog pola. Taj pothvat izvela je peteročlana ekspedicija na čelu s Norvežaninom Roaldom Amundsenom 1911. godine. Gotovo istovremeno s njima na Južni pol se uputio i drugi tim, pod vodstvom Britanca Roberta F. Scotta. Postojala je, dakle, utrka u tome tko će prije doći do pola.

Amundsenov je tim bio uspješniji zbog nekoliko razloga. Kao prvo, za putovanje po Antarktici rabili su pse, dok je Scott vodio prvenstveno ponije. Nadalje, Amundsenov je tim imao odjeću od krzna po eskimskom uzoru, dok su Britanci imali vunenu odjeću, koja se nije pokazala toliko toplom. Norvežani su se kretali na skijama jer su od djetinjstva bili naučeni na njih, dok su Britanci pješačili. Konačno, dok su Britanci tijekom puta uzimali geološke uzorke za znanstvena istraživanja, Amundsen si je odredio osvajanje Južnog pola za jedini cilj. Tako je bio odlučan, da je već na početku predvidio da će slabije pse iskoristiti za hranu ostalim psima i ljudima, dok su se Britanci gnušali na to. Amundsen je krenuo na put s 52 psa, a vratio se s jedanaest.

Konačni ishod bio je to da je Amundsenov tim stigao na pol 34 dana ranije i da su se svi članovi vratili natrag. Scottov je tim zakasnio, a na povratku su on i njegovi ljudi ostali zarobljeni u ledu i umrli. Scottovo je tijelo pronađeno tek pola godine kasnije okovano ledom.


Komentari