Na današnji dan

Napad kamikaza na američki nosač zrakoplova – 1945.

USS BUNKER HILL hit by two Kamikazes in 30 seconds on 11 May 1945 off Kyushu. Dead - 372. Wounded - 264. (Navy) NARA FILE #: 080-G-323712 WAR & CONFLICT BOOK #: 980

Japanski kamikaze napali su nosač kod otoka Okinawe. Bila su dvojica i svaki je letio u svom lovačkom zrakoplovu tipa Mitsubishi A6M Zero.

Dana 11. svibnja 1945. godine dvojica japanskih kamikaza napala su veliki američki nosač zrakoplova USS Bunker Hill. To je bio nosač klase Essex, dug 266 metara, s pogonskim strojem od 150,000 konjskih snaga i sa standardnom posadom od oko 2.600 časnika i mornara. Nosači klase Essex činili su glavnu okosnicu Američke ratne mornarice u Drugom svjetskom ratu.

Japanski kamikaze napali su nosač kod otoka Okinawe. Bila su dvojica i svaki je letio u svom lovačkom zrakoplovu tipa Mitsubishi A6M Zero. Lovci Zero vjerojatno su najpoznatiji japanski vojni zrakoplovi uopće. Tijekom rata Japanci su ih proizveli u gotovo 11.000 primjeraka.

Prvi kamikaza doletio je iz niskih oblaka, obrušio se na nosač, bacio bombu od 250 kilograma, a zatim se i sam zaletio na nosačevu poletno-sletnu stazu. Udario je u ondje parkirane zrakoplove pune goriva i streljiva, što je izazvalo veliku vatru. Prethodno bačena bomba probila je nosačevu stazu, ali je izašla van kroz bok broda prije nego je eksplodirala.


Svega trideset sekundi kasnije, drugi kamikaza imenom Kiyoshi Ogawa doletio je, također bacio bombu od 250 kilograma i zaletio se u blizinu nosačevog zapovjednog tornja. Ogawina bomba prodrla je u unutrašnjost broda i eksplodirala. Žrtve su bile velike – poginulo je 346 ljudi, a tijela još 43 nisu nikada nađena (vjerojatno su pala u more ili su uništena u eksploziji i vatri). Dodatna 264 čovjeka su ranjena.

Nosač USS Bunker Hill bio je toliko oštećen od tog napada da je izbačen iz stroja do kraja rata. Viceadmiral Marc Mitscher, čiji je USS Bunker Hill bio zapovjedni brod, i koji je osobno bio na njemu u trenutku napada, i sam je lako mogao stradati. Nosač je upućen na popravak u američku luku i nije više sudjelovao u ratnim operacijama.

Komentari