Na današnji dan

Napad cipelama na predsjednika Busha u Iraku – 2008.

Cipele koje je al-Zaidi bacio na Busha postale su tako slavne, da je jedan saudijski poslovni čovjek za njih ponudio 10 milijuna dolara.

Na današnji se dan u Bagdadu dogodio neobičan incident kad je irački novinar Muntadar al-Zaidi za vrijeme tiskovne konferencije bacio svoje dvije cipele na tadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha. Svoju gestu popratio je uzvikom: “Ovo je oproštajni poljubac od iračkog naroda, pseto!” Pripadnici osiguranja ubrzo su ga svladali i pritvorili.

Na suđenju je počinitelj dobio tri godine zatvora, no kasnije je kazna smanjena na jednu godinu. Na kraju je pušten iz zatvora nakon 9 mjeseci zbog dobrog vladanja. Diljem arapskog svijeta javili su se izrazi potpore njegovom činu, a cipele koje je bacio postale su tako slavne da je jedan saudijski poslovni čovjek ponudio 10 milijuna dolara za njih. Javili su se i prijedlozi da se te cipele izlože u muzeju. Amerikanci su ih na kraju uništili da bi spriječili njihovo glorificiranje.

Turski proizvođač cipela koji tvrdi da ih je proizveo dobio je velike narudžbe za taj model, čak i iz SAD-a, a morao je navodno zaposliti dodatnih 100 ljudi kako bi napravio dovoljan broj komada.


Komentari