Na današnji dan

Napad cipelama na predsjednika Busha u Iraku (2008.)

Dana 14. prosinca 2008. godine u Bagdadu se dogodio neobičan incident kad je irački novinar Muntadar al-Zaidi tijekom tiskovne konferencije bacio svoje cipele na tadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha. Svoju gestu popratio je uzvikom: “Ovo je oproštajni poljubac od iračkog naroda, pseto!” Ubrzo su ga savladali pripadnici osiguranja i pritvorili ga.

Na suđenju je počinitelj dobio tri godine zatvora, no kasnije je kazna smanjena na jednu godinu. Na kraju je pušten iz zatvora nakon 9 mjeseci, zbog dobrog vladanja. Diljem arapskog svijeta javili su se izrazi potpore njegovom činu, a cipele koje je bacio postale su tako slavne, da je jedan saudijski poslovni čovjek za njih ponudio 10 milijuna dolara. Javili su se i prijedlozi da se te cipele izlože u muzeju. Amerikanci su ih na kraju uništili da bi spriječili njihovo glorificiranje.

Turski proizvođač cipela koji tvrdi da ih je proizveo dobio je velike narudžbe za taj model, čak i iz SAD-a, i morao je navodno zaposliti dodatnih 100 ljudi kako bi napravio dovoljan broj komada.


Komentari