Na današnji dan

Najviši nacistički zapovjednik koji je umro u sovjetskom zarobljeništvu – 1954.

Generaloberst von Kleist, 7560-40

Hitler je 1942. dao von Kleistu zapovjedništvo na grupom armija koja je trebala zauzeti Kavkaz, na krajnjem jugu Istočnog bojišta, te osigurati naftna polja kraj Bakua.

Dana 13. studenog 1954. godine umro je u zarobljeništvu u Sovjetskom Savezu njemački feldmaršal Paul Ludwig Ewald von Kleist. Bio je najviše rangirani vojni zapovjednik nacističke Njemačke iz Drugog svjetskog rata koji je umro u sovjetskom zarobljeništvu. Preminuo je u zloglasnom Vladimirskom zatvoru (Владимирский централ), najvećem zatvoru u čitavoj Rusiji. Taj se zatvor nalazi u gradu Vladimiru, oko 100 km od Moskve u smjeru Urala. U istom su zatvoru bili mnogi poznati zatvorenici, poput američkog pilota Garyja Francisa Powersa, koji je oboren kad je nadlijetao SSSR sa špijunskim zrakoplovom U-2.

Feldmaršal von Kleist rođen je u cijenjenoj njemačkoj plemićkoj obitelji. Služio je kao mladić u uglednoj husarskoj konjici, poznatoj po kicoškim uniformama s gajtanima. Postao je general između dva rata. U Drugom svjetskom ratu zapovijedao je jedinicama pri napadu na Poljsku, Francusku, Jugoslaviju, Grčku i Sovjetski Savez (operacija Barbarossa).

Hitler je 1942. dao von Kleistu zapovjedništvo na grupom armija koja je trebala zauzeti Kavkaz, na krajnjem jugu Istočnog bojišta, te osigurati naftna polja kraj Bakua (bila je to  Grupa armija A). Međutim, kad je došlo do teških borbi kod Staljingrada, von Kleist je naredio povlačenje njemačke 8. armije, zbog mogućnosti da je Crvena armija uništi. To povlačenje bilo je protivno Hitlerovim naredbama, pa je von Kleistu oduzeto zapovjedništvo. Dakako, poznato je kako je cijela jedna armija (Šesta) doista kasnije bila gotovo čitava zarobljena i uništena od strane sovjeta kod Staljingrada.


Amerikanci su feldmaršala von Kleista uhitili 1945. i izručili Jugoslaviji. Od tamo je 1948. izručen SSSR-u, gdje je osuđen na 10 godina zatvora. Nije doživio odsluženje kazne do kraja, jer je umro na današnji dan 1954. godine u 74. godini života.

Komentari