Na današnji dan

Najviši čelični luk na svijetu – 1968.

Gateway Arch u Saint Louisu visok je 192 metra, a simbolizira vrata prema američkom Zapadu. Površina mu je izrađena od nehrđajućeg čelika.

Na današnji dan 1968. godine službeno je otvoren Gateway Arch u američkom gradu Saint Louisu. Riječ je o najvišem spomeniku ljudske izrade izgrađenom u obliku luka. Naime, Gateway Arch visok je čak 192 metra, što znači da bi se ispod njegovog luka mogle sagraditi i najviše europske katedrale. Širina tog luka jednaka je njegovoj visini tj. također iznosi 192 metra.

Gateway Arch u Saint Louisu simbolizira vrata prema američkom Zapadu. Luk je sagrađen od 142 elementa od nehrđajućeg čelika. koji su unaprijed izrađeni i zatim sastavljani na gradilištu. Istovremeno su građena oba kraka luka, a na kraju su oni na vrhu spojeni završnim elementom. Postavljanje završnog elementa (svojevrsnog zaglavnog kamena) promatrao je iz helikoptera tadašnji američki potpredsjednik Hubert Humphrey.

Zanimljivo je da luk Gateway Archa u presjeku izgleda kao jednakostranični trokut. Iznutra je luk šupalj, čime je omogućeno kretanje turista kroz njega. Dapače, na vršnom dijelu luka postoje i prozori za promatranje. Ukupno Gateway Arch ima masu od 42.878 tona, a temelji mu sadrže dodatnih 51.960 tona betona.


Turisti se na vrh luka mogu uspeti specijalnim tramvajem na kojem se sjedala zakreću slično kao na golemom kotaču u cirkusu, tako da uvijek ostaju u istom položaju s obzirom na vertikalu. Godišnje luk posjeti navodno više od 4.000.000 osoba, s time da se oko milijun njih uspne na vrh.

Komentari