Na današnji dan

Najviše rangirani američki general koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu – 1886.

General Buckner došao je izvidjeti isturene položaje svoje vojske na Okinawi. Dovezao se u džipu kojeg je krasila njegova standardna generalska zastava s tri zvjezdice.

General Simon Bolivar Buckner, Jr. – značajan po tome što je bio najviše rangirani američki general koji je poginuo na bojištu tijekom Drugom svjetskog rata, rođen je 18. srpnja 1886. godine. Naime, general Buckner bio je general s tri zvjezdice, a isti čin imao je do travnja te godine i slavni general George S. Patton.

General Buckner zapovijedao je u trenutku smrti čitavom Desetom američkom armijom na Okinawi, s oko 180.000 ljudi u punom sastavu (znatan dio njih je poginuo). General Buckner došao je izvidjeti isturene položaje svoje vojske. Dovezao se u džipu kojeg je krasila njegova standardna generalska zastava s tri zvjezdice. Njegovi vojnici zapravo nisu voljeli takve posjete, jer je generalova prisutnost često privlačila neprijateljsku vatru.

Da stvar bude gora, Buckner je došao u posjetu vojnicima noseći svoj čelični šljem s tri sjajne generalske zvjezdice. Obližnja postaja marinaca dojavila je vojnicima koje je general posjećivao da se s njihovog položaja jasno vidi generalov šljem sa zvjezdicama, što je bila očigledna opasnost. Na tu dojavu, general je zamijenio svoj šljem s neoznačenim, no bilo je već prekasno. Jedna neprijateljska granata doletjela je u blizinu generala i on je teško ranjen u prsa. Umro je na operacijskom stolu, nakon što su mu neuspješno pokušavali spasiti život.


Komentari