Na današnji dan

Najveći prekooceanski putnički brod u povijesti – 2004.

Danas postoje i veći putnički brodovi, ali oni nisu namijenjeni redovitoj prekooceanskoj plovidbi,

Najveći prekooceanski putnički brod na svijetu – Queen Mary 2 – krenuo je na današnji dan na svoju prvu plovidbu, iz Southamptona u Engleskoj prema Fort Lauderdaleu na Floridi. Brod ima ukupno 17 paluba, dug je 345 m, a visok 72 m. Pokreće je kombinirani pogon sastavljen od četiri šesnaestocilindrična dizel-motora i dvije plinske turbine izrađene na osnovu avionskih mlaznih motora. Vršna snaga cijelog sustava je 182,300 konjskih snaga, što omogućuje maksimalnu brzinu od 30 čvorova (56 km/h).

Queen Mary 2 trenutno je jedini brod koji obavlja redoviti prekooceanski prijevoz na Atlantskom oceanu. Osim te uloge, služi i kao cruiser, a svake godine obavlja i jedno putovanje oko svijeta. Na brod se može ukrcati preko 3000 putnika, a opslužuju ih 1253 člana posade. Brod sadrži 15 restorana i barova, pet bazena, kasino, kazalište, dvoranu za balove i prvi planetarij na moru.

Potrebno je naglasiti da danas postoje i veći putnički brodovi od QM 2, ali oni nisu namijenjeni redovitoj prekooceanskoj plovidbi, tako da QM2 sa sigurnošću drži titulu najvećeg prekooceanskog putničkog broda u povijesti. Čak je 3.2 puta veće tonaže od slavnog Titanica.


Komentari