Na današnji dan

Najveći otok na svijetu dobio političku autonomiju – 2009.

S obzirom na to da posjeduje autonomiju, otok Grenland danas ima i vlastiti parlament. 

Grenland je najveći otok na svijetu, površine 2.166.086 četvornih kilometara (otprilike kao pola Europske unije). Na njemu živi samo oko 57.000 stanovnika, što ga čini jednim od najslabije naseljenih teritorija na svijetu. Većina grenlandskog stanovništva živi uz fjordove na jugozapadnoj obali otoka, koja gleda prema Kanadi. Glavni grad Grenlanda zove se Nuuk i najsjeverniji je glavni grad na svijetu. Grenland geografski pripada Sjevernoj Americi, ali politički gledano spada u Europu. 

Prije otprilike 5500 godina prvi Inuiti počeli su naseljavali Grenland, ali su izumrli. Drugi val doseljavanja dogodio se između 500. i 1000. godine. Norvežanin Gunnbjørn otkrio je Grendland oko 875. i nazvao ga  Gunnbjørnland, a današnje ime dao mu je Erik Crveni 982. godine. Otok su počeli naseljavati vikinzi i trgovati s kolonijama na američkom kopnu. U 12. stoljeću je pod danskom vlasti, u 13. pod norveškom vlasti, a u 14. stoljeću su se Norveška i Danska ujedinile u uniju. U 14. stoljeću na Grenland dolazi treći val Inuita. Najkasnije do 1550. nestala su sva nordijska naselja. 

Danski kralj Kristijan IV. pokrenuo je ekspedicije na Grenland u 17. stoljeću zbog lova na kitove te doveo protestantske svećenike. Nakon raspada Unije početkom 19. stoljeća Grendland je pripao Danskoj. Tek 1950. na Grenlandu je ukinut trgovački monopol, a nakon nekoliko godina ukinut je status kolonije te je imao pravo na predstavnike u danskom parlamentu. Na referendumu 1979. većina grendlandskog stanovništva glasala je za izlazak iz Europske ekonomske zajednice. 

Na referendumu 2008. postignut je status autonomije unutar Kraljevine Danke, koji je stupio na snagu 21.6.2009. godine. Grenland otad potpuno samostalno vodi unutarnju politiku, ali ga Danska zastupa u vanjskoj politici. Grenland danas ima i vlastiti parlament s 31 zastupnikom, a sastaje se u gradu Nuuku. Grenland ima i premijera, odnosno predsjednika Vlade (godine 2013. premijerkom Grenlanda postala je prva žena – Aleqa Hammond).


Piše: Marsela Alić

Komentari