Na današnji dan

Najveći megacunami u zabilježenoj povijesti (1958.)

Detaljnijim mjerenjem rubova do kojih je val došao procijenjeno je da mu je visina bila oko 517 metara. Drveće i tlo na tom području bilo je toliko zbrisano, da su se pokazale podzemne stijene.

Dana 9. srpnja 1958. godine zabilježen je najviši cunami u povijesti. Osobito visoke cunamije naziva se i megacunamiji, a najčešće nastaju uslijed velikih odrona zemlje, vulkanskih erupcija ili udara meteorita.

Megacunami nastao je uslijed divovskog odrona zemlje s jedna planine u more. Ta se planina nalazi na području američke savezne države Aljaske. Odron je bio uzrokovan snažnim potresom u blizini, magnitude čak 8,3 po Richteru. S planine se tom prilikom u zaljev Lituya obrušilo čak oko 30 milijuna kubičnih metara kamenja i leda. Nagli udar takve mase u more izazvao je val visine preko 500 metara!

U zaljevu su se u trenutku podizanja megacunamija nalazili neki ljudi, premda je to područje vrlo rijetko naseljeno. Poginulo je pet osoba. Gotovo je nevjerojatno da su Howard Ulrich i njegov sin uspjeli preživjeti, i to tako što je njihov brod bio ponesen na valu, visoko iznad razine tla. Drveće i tlo na tom području bilo je toliko zbrisano da su se pokazale podzemne stijene. Detaljnijim mjerenjem rubova do kojih je val došao procijenjeno je da mu je visina bila oko 517 metara.


Komentari