Na današnji dan

Najveći konvoj trgovačkih brodova u Drugom svjetskom ratu (1944.)

Dana 2. kolovoza 1944. najveći konvoj trgovačkih brodova u Drugom svjetskom ratu dospio je preko Atlantskog oceana u britanske vode. Konvoj je nosio naziv HX-300, jer je bio 300. po redu konvoj s početnom točkom u kanadskom gradu Halifaxu (po Halifaxu je uzeta kratica HX). Konvoj HX-300 sastojao se od čak 166 trgovačkih brodova, od kojih su najveći imali desetak tisuća bruto registarskih tona.

Saveznici su se u Drugom svjetskom ratu koristili konvojima jer su brodovi u njima imali pratnju u obliku plovila ratne mornarice te su bili manje ugroženi od napada podmornica nego u slučaju pojedinačne plovidbe. Brodovi u konvoju HX-300 bili su poredani u 19 paralelnih stupaca, čime je dobivena formacija široka oko 14 kilometara i duga oko 6,4 kilometara.

Konvoj HX-300 imao je pratnju od tridesetak ratnih plovila, uključujući brodove za protupodmorničko ratovanje i minolovce. Konvoj nije napala nijedna njemačka podmornica i sigurno je stigao preko Atlantskog oceana u britanske vode. Zanimljivo je da su u sastavu konvoja HX-300 bila čak i tri plovila pod jugoslavenskom zastavom.

Komentari