Na današnji dan

Najveći dijamant na svijetu poklonjen britanskom kralju za rođendan – 1907.

Cullinan je do danas ostao najveći kvalitetni dijamant.

Dana 9. studenog 1907. godine najveći iskopani dijamant na svijetu – Cullinan – predan je britanskom kralju Edwardu VII., sinu kraljice Viktorije. Svečano uručenje dijamanta upriličeno je na kraljev 66. rođendan. Toj su svečanosti prisustvovali ugledni uzvanici, uključujući kraljice Norveške i Španjolske.

Cullinan je do danas ostao najveći iskopani kvalitetni dijamant. Pronađen je u rudniku Premier Mine, a nazvan je prema vlasniku tog rudnika – sir Thomasu Cullinanu. Dijamant je imao 3106,75 karata (621,35 grama). Cijena mu se danas procjenjuje na nekoliko stotina milijuna dolara.

Dijamant Cullinan kupila je vlada južnoafričke države Transvaal upravo da ga pokloni Edwardu VII. za rođendan. Prijevoz iz Južne Afrike do Engleske predstavljao je sigurnosni problem. Detektivi su postavljeni na parobrod koji je trebao prenositi dijamant, no samo radi zavaravanja. Naime, kamen na brodu bio je lažan, a pravi je poslan u običnoj kutiji poštom u Englesku.

Dijamant je kralju uručen u nebrušenom stanju. Tek je kasnije razlomljen na 9 velikih brušenih dijamanata i mnogo manjih. Najveći brušeni dijamant nazvan je Velika zvijezda Afrike (Cullinan I) i ima 530.4 karata (106.1 grama), a nalazi se na vrhu engleskog kraljevskog žezla. Drugi po veličini komad (Cullinan II) nalazi se u engleskoj kraljevskoj kruni.


Komentari