Na današnji dan

Najveći bijeg iz zatvora u povijesti – 1944.

Oko 2 sata ujutro, po mrklom mraku, japanski su zarobljenici navalili na ogradu logora vičući “Banzai!”. Prebacivali su se preko žice pomoću deka. Australski vojnici koji su čuvali logor počeli su pucati iz mitraljeza tipa Vickers po bjeguncima. Japanci su bili naoružani samo noževima, palicama i daskama sa zabijenim čavlima, no uskoro su svladali i ubili mitraljesce. 

Dana 5. kolovoza 1944. godine dogodio se najveći bijeg iz zatvora u povijesti, kad je više od 545 japanskih ratnih zarobljenika navalilo na ogradu savezničkog logora Cowra u Australiji. Zarobljenički logor nalazio se u australskoj pokrajini Novi Južni Wales, oko 300 kilometara udaljen od najbližeg mora i otprilike isto toliko od Sydneya.

Izgleda da u logoru nisu kršena prava zarobljenika, no ipak su odnosi bili napeti zbog kulturnih razlika između Japanaca i Australaca. U logoru su u to doba bila ukupno 2.223 japanska zarobljenika. Zanimljivo da je na istom mjestu bilo i nevjerojatnih 14.720 Talijana. Ti su talijanski vojnici zarobljeni većim dijelom u Sjevernoj Africi (Libija, Tunis) i odvezeni su čak u daleku Australiju. U logoru je bilo i oko 1.585 Nijemaca.

Tog dana oko 2 sata ujutro, po mrklom mraku, japanski su zarobljenici navalili na ogradu logora vičući “Banzai!”. Prebacivali su se preko žice pomoću deka. Australski vojnici koji su čuvali logor počeli su pucati iz mitraljeskog gnijezda po bjeguncima. Japanci su bili naoružani samo noževima, palicama i daskama sa zabijenim čavlima, no uskoro su svladali i ubili mitraljesce. Uspjelo je pobjeći 359 Japanaca.

Australska je vojska organizirala potragu. U roku od 10 dana uhvaćeni su ili ubijeni svi do jednog bjegunca. Ukupno je ubijen čak 231 Japanac, a ranjeno je 108. Od Australaca poginula su četiri vojnika. Zanimljivo je da je vođa bijega, koji je također ubijen, bio Hajime Toyoshima, prvi Japanac uopće zarobljen u Australiji u ratu (pilot poznatog lovca Zero).


Komentari