Na današnji dan

Najveći australski gradovi – Sydney, Melbourne i Brisbane – dobili imena po britanskim aristokratima – 1773.

Sydney je dobio ime po lordu Sydneyju, britanskom ministru unutrašnjih poslova, Melbourne po lordu Melbourneu, nekadašnjem britanskom premijeru, a Brisbane po generalu Sir Thomasu Brisbaneu.

Dana 23. srpnja 1773. godine rođen je sir Thomas Brisbane, britanski general koji je imao značajnu ulogu u australskoj povijesti. Naime, Sir Thomas Brisbane bio je guverner britanske kolonije Novi Južni Wales od 1821. do 1825. godine. Na taj je položaj došao po preporuci vojvode od Wellingtona, znamenitog vojskovođe pod kojim je služio kao časnik u Napoleonskim ratovima.

Sir Thomas Brisbane po rođenju je bio zapravo Škot. Rođen je pokraj gradića Largs u Škotskoj, pedesetak kilometara od Glasgowa. U vojsci je postigao zapaženu karijeru, tako da je dospio do čina generala bojnika. Kao što je spomenuto, Brisbane je 1821. godine postao guvernerom Novog Južnog Walesa, a ta je kolonija u njegovo vrijeme obuhvaćala mnogo veći teritorij od današnje istoimene australske savezne države. Naime, Novi Južni Wales obuhvaćao je nekoć više od polovine cijelog australskog kontinenta (cijelu istočnu polovinu i dio zapadne). Dapače, Novi Južni Wales obuhvaćao je u doba guvernera sir Thomasa Brisbanea također i Novi Zeland te Tasmaniju.

Po sir Thomasu Brisbaneu dobio je ime grad Brisbane u Australiji. Taj grad danas ima više od 2,2 milijuna stanovnika i treći je po veličini u Australiji, iza Sydneya i Melbourna. Zanimljivo je da su sva ta tri najveća australska grada dobila ime po britanskim uglednicima. Naime, Sydney je dobio ime po lordu Sydneyju, britanskom ministru unutrašnjih poslova, a Melbourne po lordu Melbourneu, nekadašnjem britanskom premijeru.


Komentari