Na današnji dan

Najveća vulkanska erupcija u zabilježenoj ljudskoj povijesti – 1815.

Vulkan Tambora nalazi se oko 250 kilometra od poznatog indonezijskog otoka Balija. Godine 1815. izbacio je možda i do 50 puta više materijala nego Vezuv pri svojoj poznatoj erupciji koja je uništila antičke Pompeje.

Dana 10. travnja 1815. godine vrhunac je doživjela erupcija vulkana Tambora na području današnje Indonezije. Bila je to najveća vulkanska erupcija u zabilježenoj ljudskoj povijesti. Naime, vulkan Tambora izbacio je tom prilikom iz zemlje oko 160 prostornih kilometara materijala, što ga svrstava u tzv. megakolosalne erupcije. Vulkan Tambora izbacio je tada možda i do 50 puta više materijala nego Vezuv pri svojoj erupciji koja je uništila antičke Pompeje.

Prema tzv. indeksu vulkanske eksplozivnosti erupcije se mogu podijeliti na sljedeći način:


VEI-1 – blaga

VEI-2 – eksplozivna

VEI-3 – katastrofalna

VEI-4 – kataklizmička

VEI-5 – paroksizmička

VEI-6 – kolosalna

VEI-7 – megakolosalna

VEI-8 – apokaliptička

Erupcija vulkana Tambora iz 1815. godine pripadala je stupnju VEI-7, a izazvala je posljedice koje su se vjerojatno mogle osjetiti na čitavoj planeti. Naime, eksplozija se mogla čuti navodno 2.000 kilometra daleko, a sljedeća 1816. godina bila je osjetno hladnija čak i u Europi i Sjevernoj Americi. Dapače, 1816. godinu naziva se i Godinom bez ljeta, a to se tumači prisutnošću vulkanskog materijala u atmosferi (takve fenomene naziva se i vulkanskim zimama). Inače, vulkan Tambora nalazi se oko 250 kilometra od poznatog indonezijskog otoka Balija.

Komentari