Na današnji dan

Najveća svemirska eksplozija nuklearne bombe – 1962.

Bomba je bila gotovo 90 puta jača od one bačene na Hirošimu 1945. godine i imala je snagu od čak 1.4 megatona. Izazvala je i otkazivanje mnogih satelita u Zemljinoj orbiti.

Na današnji dan 1962. godine dogodila se najveća nuklearna eksplozija koju je čovječanstvo ikada izvelo u svemiru. Naime, Amerikanci su u blizini planete Zemlje detonirali termonuklearnu bombu snage čak 1,4 megatona. Bila je riječ, dakle, o napravi gotovo 90 puta jačoj od 16 kilotonske bombe bačene na Hirošimu 1945. godine.

Eksplozija je izvedena na udaljenosti od 400 kilometara iznad Zemljine površine (već se visina od 100 kilometara smatra granicom svemira). Za usporedbu, na visini od otprilike 400 kilometara danas se nalazi i Međunarodna svemirska postaja (ISS).

Američka bomba detonirana na današnji dan lansirana je raketom tipa Thor i eksplodirala je oko 1.400 kilometara zapadno od Havaja. Zanimljivo je da je eksplozija bila tako jaka da se ugasilo i oko 300 svjetala ulične rasvjete na Havajima, a upalili su se i mnogi protuprovalni alarmi. Razlog tome je tzv. elektromagnetski puls (EMP) koji proizvode takve eksplozije, a na kojeg su osjetljivi električni uređaji. Postoje teorije da bi takve svemirske detonacije pomoću EMP-a mogle uzrokovati otkazivanje velikog dijela električne i elektroničke opreme na Zemlji. Inače, navedeni američki svemirski nuklearni test imao je naziv Starfish Prime. Izazvao je i otkazivanje mnogih satelita u Zemljinoj orbiti.


Komentari