Na današnji dan

Potres snage 7.9 stupnjeva po Richteru sravnio Peru sa zemljom: Vlada zabranila iskopavanje leševa u najgore pogođenom gradu

Dana 31. 5. 1970., u nedjelju u 15 sati i 23 minute po lokalnom vremenu, područje Ancash i La Libertad u Peruu  pogodio je snažan potres magnitude 7,9 stupnjeva po Richteru, u trajanju od 45 sekundi, a od čijih je posljedica život izgubilo 50 000 ljudi dok je njih 20 000 proglašeno nestalim. Računa se da je u potresu ozlijeđeno 150 000 ljudi.

Razoreni gradovi

Najveća razaranja pretrpjeli su tamošnji obalni gradovi jer je epicentar potresa bio nedaleko obale u blizini ribarske luke, tamošnjeg najvećeg grada, Chimbotea. Destabilizacija tla od potresa dovela je do lavina koje su zatrpale gradove Yungay i Ranrahirca mješavinom zemlje, leda i stijenja.

Grad koji je u trenutku postao groblje

Peruanska vlada je grad Yungay proglasila velikim grobljem te je zabranila iskopavanje žrtava. Od cijelog grada ostao je sačuvan samo Kristov kip i nekoliko obližnjih palmi. U blizini je kasnije izgrađen novi grad istog imena koji danas broji oko 10 000 stanovnika.


Jedan od najrazornijih potresa

Podrhtavanje je bilo toliko jako da se osjetilo ne samo na području Perua već i u susjednim zemljama Brazilu i Ekvadoru. Ovaj veliki peruanski potres se do danas smatra jednim od najrazornijih na svijetu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari