Na današnji dan

Najveća pobjeda švedskog kralja Gustava II. Adolfa – 1631.

U Bitki kod Breitenfelda u sastavu habsburških snaga bile su i trupe s teritorija današnje Hrvatske.

Prva bitka kod Breitenfelda, jedan od najvećih vojnih okršaja u 17. stoljeću dogodila se 17. rujna 1631. godine. Radilo se o razdoblju Tridesetogodišnjeg rata, u kojem su se protestantske države Švedska i Saska borile protiv katoličke Habsburške Monarhije. Bitka se dogodila kod mjesta Breitenfelda oko sedam kilometara od središta Leipziga.

Švedski kralj Gustav II. Adolf nadmoćno je pobijedio, čime je ostvario prvu značajnu protestantsku pobjedu u Tridesetogodišnjem ratu. Zapovjednik habsburških trupa tj. trupa Svetog Rimskog Carstva bio je feldmaršal grof Johann Tserclaes von Tilly, aristokrat s područja današnje Belgije. U Prvoj bitki kod Breitenfelda pod zapovjedništvom grofa Tillyja bile su i trupe s teritorija današnje Hrvatske.

Švedski kralj Gustav II. Adolf pripadao je dinastiji Vasa, a na prijestolju je bio još od 1611. godine. Nakon pobjede kod Breitenfelda postao je najuglednijim protestantskim vojskovođom u Europi. Njegova postignuća na bojnim poljima zatim su ga toliko proslavila da su ga vojni povjesničari smatrali čak i ocem modernog načina ratovanja. Ipak, slavni niz pobjeda kralja Gustava II. Adolfa nije dugo potrajao jer je već sljedeće godine (1632.) poginuo u Bitki kod Lützena iako su njegove snage pobijedile svoje protivnike.


Komentari