Na današnji dan

Najveća piratska pljačka u povijesti (1695.)

Dana 7. rujna 1695. godine ostvarena je vjerojatno najveća piratska pljačka u povijesti. Naime, ukraden je plijen koji bi po današnjim cijenama vrijedio možda i do 400 milijuna dolara. Uspjelo je to engleskom piratu Henryju Everyju, poznatom i pod nadimkom Kralj pirata. On je toga dana opljačkao basnoslovno bogatu flotu koja je pripadala vladaru Indijskog Carstva, velikom mogulu Aurangzebu. Ta je bogata flota bila na godišnjem hodočašću u Meku. Naime, moćni Aurangzeb bio je ortodoksni musliman, za razliku od svojeg oca Šaha Džahana, koji je sagradio poznati Taj Mahal i koji je bio mnogo liberalniji u pogledu vjere. Aurangzeb je silom oružja proširio svoje Carstvo, koje je obuhvatilo gotovo cijelu Indiju i donijelo mu ogromne prihode.

Aurangzebova se flota upravo vraćala iz Meke prema Indiji kad ju je napao Kralj pirata sa svojim brodom po imenu Fancy. Bitka se dogodila u Arapskom moru. Glavni brod indijske flote imao je ime Ganj-i-Sawai (hrv. Prekomjerno blago) i nosio je ogromno bogatstvo. Nije bio lak plijen jer je imao čak 80 topova, masu od 1600 tona i oko 400 ljudi naoružanih mušketama, te još 600 ostalih putnika. Every je napao taj golemi brod salvom iz svojih bočnih topova, sretno pogodivši glavni jarbol indijskog broda i tako ga usporivši. Sretna je za Everyja bila i okolnost što je jedan od velikih indijskih topova eksplodirao pri pucanju i izazvao pomutnju kod Indijaca. Pirati su iskoristili priliku i ukrcali se na indijski brod. Počela je bitka čovjek na čovjeka koja je potrajala 2 do 3 sata. Na kraju su se Indijci predali.

Piratsko je pljačkanje broda bilo je brutalno. Ubijali su i mučili Indijce, a silovali žene i ropkinje na brodu. Plijen je bio tako velik da je Everyja učinio najbogatijim piratom na svijetu. Postoji i legenda da je za Everyja najveći dragulj na brodu zapravo predstavljala zarobljena indijska princeza, Aurangzebova kćer ili unuka.


Komentari