Na današnji dan

Najveća britanska vojna sramota u povijesti (1942.)

Dana 15. veljače 1942. godine dogodila se najveća britanska vojna katastrofa u povijesti. Naime, tog su se dana britanske postrojbe u Singapuru predale Japancima. Singapur je već desetljećima slovio kao najsnažnija tvrđava na svijetu. Nazivali su ga Gibraltar Istoka. Bio je u britanskom posjedu i činio je stratešku točku kroz koju je prolazila većina prometa između Kine i Indijskog oceana. Gradski je garnizon brojio čak oko 85.000 vojnika.

Grad su štitili ogromni topovi kalibra 380 milimetara, okrenuti prema moru, odakle se očekivalo da će Japanci napasti. Međutim, japanska je carska vojska primijenila neočekivanu strategiju. Iskrcala se na poluotoku Malaji i počela s kopna prodirati prema Singapuru kroz prašumu. Predvodila ju je japanska carska garda. Britanci nisu računali s time da bi netko mogao provesti značajan broj vojnika kroz prašumu, pa nisu ni branili tu stranu grada. Japanska opsada rezultirala je britanskom predajom nakon samo 7 dana. 

Britanski zapovjednik general Arthur Percival predao je u zarobljeništvo sebe i 80 000 preživjelih britanskih vojnika. Sam premijer Churchill nazvao je to najvećom nesrećom u britanskoj povijesti.

Komentari