Na današnji dan

Najveća bitka tijekom Američkog rata za nezavisnost održana je u Europi – 1779.

Opsada Gibraltara bila je po broju angažiranih trupa najveća vojna akcija tijekom Američkog rata za nezavisnost. 

Velika opsada Gibraltara, strateškog rta na južnoj obali Pirenejskog polutotka, započela je 16. lipnja 1779. godine. Ta se opsada dogodila za vrijeme Američkog rata za nezavisnost, nakon što su Francuska i Španjolska odlučile podržati Amerikance u borbi protiv Britanaca. Opsada Gibraltara bila je po broju angažiranih trupa najveća vojna akcija tijekom Američkog rata za nezavisnost iako u njoj nisu izravno sudjelovali Amerikanci, nego samo njihovi europski saveznici, koji su odlučili pritisnuti Veliku Britaniji na strateškom mjestu.

U opsadi Gibraltara sudjelovalo je na napadačkoj strani (francusko-španjolskoj) ukupno oko 63.000 vojnika, mornara i marinaca (trupa koje su se s brodova iskrcavale u borbu). Britanci su branili Gibraltar isprva sa samo oko pet tisuća ljudi. Opsjedatelji su blokirali Gibraltar s kopna i mora, tako da do njega ne bi mogla doći vanjska pomoć. To je uzrokovalo tešku situaciju kod branitelja, naročito zbog nedostatka hrane (javio se i skorbut).

Zapovjednik obrane Gibraltara bio je George Augustus Eliott, kojem je zbog zasluga kasnije dodijeljena titula lorda Heathfielda. Unatoč španjolsko-francuskoj blokadi, dvije britanske flote uspjele su se probiti do Gibraltara i donijeti pomoć iscrpljenim braniteljima. Opsjedatelji su pokušali golemim vojnim snagama izvršiti izravan napad s ciljem probijanja obrane, no nije im uspjelo. Nakon otprilike tri i pol godine opsada je prekinuta. Premda su sačuvali Gibraltar, Britanci su izgubili rat u Americi, a SAD je ostvario nezavisnost.

Britanci su držali Gibraltar još od 1704. godine. Budući da su ga uspješno obranili prilikom navedene velike opsade, zadržali su ga i dalje, sve do danas. Gibraltar je u britanskim rukama, dakle, već više od 310 godina.


piše: Dražen Krajcar

Komentari