Na današnji dan

Najvažnija pomorska bitka u povijesti? (1798.)

Admiral Nelson izjavio je nakon pobjede gledajući poražene Francuze: “Pobjeda nije dovoljno snažna riječ za ovakvu scenu”. 

Admiral Nelson ostvario je najveću pobjedu u svojoj karijeri gotovo uništivši francusku flotu u slavnoj Bitki kod Nila, 2. kolovoza 1798. godine. Nelson je nakon pobjede sam izjavio kad je gledao poražene Francuze: “Pobjeda nije dovoljno snažna riječ za ovakvu scenu”. Po nekima je to bila najvažnija pomorska bitka u povijesti, značajnija čak i od Nelsonove pobjede kod Trafalgara.

Okolnosti su bile ovakve: mladi general Napoleon Bonaparte isplovio je dva i pol mjeseca ranije iz Francuske za Egipat u odvažnoj misiji osvajanja sjeverne Afrike, Palestine i puta prema Indiji. Francuska flota bila je ogromna: 40.000 vojnika i 10.000 mornara ukrcano je na preko 400 brodova. Sam Napoleon plovio je na glavnom admiralskom brodu flote – moćnom Orientu sa 118 topova. Taj brod pripadao je najvećoj klasi jedrenjaka ikada izgrađenoj do tada (ne računajući španjolski superbrod Santisima Trinidad). Britanski admiral Nelson krenuo je u potjeru za francuskom flotom, želeći uhvatiti Napoleona. Bio mu je za petama, ali Napoleon se ipak s armijom uspio iskrcati u Egiptu i osvojiti tu zemlju. Francuska flota, međutim, usidrila se u zaljevu Abukir pokraj Aleksandrije. Kad je Nelsonova flota došla, gotovo je odmah napala francuske brodove. Snage dvaju flota bile su otprilike izjednačene.

Francuskom je flotom zapovijedao viceadmiral François-Paul Brueys d’Aigalliers, smješten na spomenutom zapovjednom brodu flote. Britanci su silovito napali. Nelson je bio na admiralskom brodu HMS Vanguard, tri puta lakšem od Orienta i sa samo 74 topa. Britanski brod HMS Bellerophon (na palubi kojeg će se Napoleon konačno predati Britancima 18 godina kasnije) izvršio je napad na Orient izloživši se paljbi njegovih brojnih topova. Francuski admiral pogođen je i skoro prepolovljen jednom britanskom topovskom kuglom. Na Orientu je iznenada izbila vatra, koja se proširila na spremište s barutom. Ogromni brod je eksplodirao, ubivši svog kapetana Casabiancu i njegovog 12-godišnjeg sina. Francuzi su bili do nogu poraženi, s između 3.000 i 5.000 žrtava. Britanaca je, naprotiv, poginulo 218.

Nelson je također teško ranjen u bitki. Pogodila ga je francuska kugla u glavu, blizu čela, pa je morao biti operiran. Već prije je bio izgubio jednu ruku i jedno oko u bitkama. Kao nagradu za pobjedu Nelson je proglašen britanskim lordom.


Komentari