Na današnji dan

Najuspješnija austro-ugarska ofenziva u Prvom svjetskom ratu – 1917.

Centralne sile na samom početku bitke uporabile su bojni otrov.

Bitka kod Kobarida (ili Bitka za Caporetto) u Prvom svjetskom ratu, veliki okršaj na talijansko – austrougarskom bojištu, započela je 24. listopada 1917. godine. Alpsko mjesto Kobarid (tal. Caporetto) danas se nalazi unutar granica Republike Slovenije, na rijeci Soči te samo 4 i pol kilometra od granice s Italijom.

Naime, Talijani, pod zapovjedništvom Luigia Cardone, izvojevali su nekoliko pobjeda oko rijeke Soče u tadašnjoj sjevernoj Italiji unatoč velikim gubicima. Zapovjednik austro-ugarske vojske Arz von Straussenberg tada moli Njemačku da pošalje pojačanja što su ovi i učinili.

Centralne sile započele subitkumasovnim napadom na grad Kobaridkoji je bio najslabija točka u talijanskoj liniji duž Soče. Jak udarac ostvarile su upotrebom bojnog otrova na samom početku bitke. Već prvog dana neke su napadačke jedinice uspjele prodrijeti 25 kilometara u dubinu talijanskog teritorija.Talijani su, u pokušaju da se obrane, povlačili vojnike i postavljali ih na druga mjesta obrambene linije u cilju da zaustave druge napade, no time su samo pomagali napredovanje neprijateljske vojske.

Bitka kod Kobarida trajala je do 19. studenog, a austro-ugarske i njemačke snage teško su porazile talijansku vojsku te napredovale u dubinu od 100 kilometara u talijanski teritorij, gotovo nadomak Venecije. Talijani su imali oko 30.000 poginulih i 275.000 zarobljenih vojnika dok su Centralne sile imale ukupno 20.000 poginulih i ranjenih. Radilo se o najvećem trijumfu austro-ugarske vojske tijekom Prvog svjetskog rata. Za Talijane radilo se o jednom od najvećih poraza u cjelokupnoj nacionalnoj povijesti.


Spomenimo da je jedan od glavnih austro-ugarskih zapovjednika u Bitki kod Kobarida bio general Svetozar Borojević, kasniji feldmaršal.

piše: Dražen Krajcar

Komentari