Na današnji dan

Najteži njemački bombarderski napad na London u Prvom svjetskom ratu – 1917.

Bombarderi su u to vrijeme još bili takvo čudo da su se stanovnici Londona okupljali vani da ih vide, umjesto da bježe u skloništa. Za napad Nijemci su upotrijebili teške bombardere tipa Gotha G.V. Bili su to izrazito veliki dvokrilci, a piloti su još uvijek upravljali iz otvorenog kokpita (kabine su uvedene kasnije).

Dana 13. lipnja 1917. godine u Prvom svjetskom ratu izvelo je Njemačko Carstvo najteži bombarderski napad na London. Bio je to ujedno prvi dnevni bombarderski napad i izazvao je najviše žrtava do tada u povijesti zračnog bombardiranja. Uzrok velikom broju žrtava vjerojatno je bila činjenica da ljudi još uopće nisu znali koliko napad iz zraka zapravo može biti opasan (bila je to 1917. godina). Dapače, navodno su se stanovnici Londona okupljali vani da vide bombardere, umjesto da bježe u skloništa. U tom su napadu poginula 162 čovjeka, a 432 su ozlijeđena. Najžalosnija je činjenica da je poginulo čak 18 djece, kad je bomba pala na jednu osnovnu školu.

Kako su 1917. izgledali rani njemački bombarderi? Bili su to veliki dvokrilci, a piloti su još uvijek upravljali iz otvorenog kokpita (kabine su uvedene kasnije). Za napad Nijemci su upotrijebili teške bombardere tipa Gotha G.V. To su bili za tadašnje pojmove iznimno veliki zrakoplovi, raspona krila od 23,7 metara. Imali su dva Mercedesova šesterocilindrična motora s ukupno 520 konjskih snaga. Maksimalna brzina tih bombardera bila je svega 140 km/h.

Zanimljivo je da je te teške bombardere proizvodila tvrtka Gothaer Waggonfabrik (GWF) iz grada Gothe. Dinastija koja je u tom trenutku vladala Velikom Britanijom zvala se Sachsen-Coburg-Gotha (jer je to bilo prezime princa Alberta za kojeg se udala kraljica Viktorija i koji je bio djed vladajućeg britanskog kralja Georgea V.). Međutim, samo oko mjesec dana nakon ovog bombardiranja, britanski kralj George V. odlučio je promijeniti naziv dinastije u Windsor, upravo zato da bi odbacio to njemačko naslijeđe. Prezime Windsor britanska vladajuća dinastija nosi i danas.


Komentari