Na današnji dan

Najteža zrakoplovna nesreća u povijesti SAD-a (1979.)

Dana 25. svibnja 1979. dogodila se najteža zrakoplovna nesreća u povijesti SAD-a. Putnički zrakoplov kompanije American Airlines tipa McDonnell Douglas DC-10 srušio se ubrzo nakon svog polijetanja s međunarodne zrakoplovne luke O’Hare kod Chicaga. Poginuli su svi putnici i članovi posade, kao i dvije osobe na tlu, tako da je ukupan broj preminulih dosegao 273.

Bila je to, stoga, po broju poginulih putnika i članova posade jedna od desetak najtežih zrakoplovnih nesreća u cijeloj svjetskoj povijesti. Svi američki zrakoplovi tipa DC-10 nakon te su nesreće privremeno uklonjeni iz upotrebe.

Do nesreće je došlo kad se mlazni motor ispod lijevog krila zrakoplova otkinuo i na prilično neobičan način krenuo prema naprijed i uvis te zaobišao krilo s njegovog gornjeg dijela. Pritom je motor oštetio napadni rub krila te hidraulički upravljački sustav.

Lijevo je krilo, stoga, izgubilo uzgon pa se zrakoplov izrazito jako nagnuo na lijevi bok. Naginjanje se nastavilo i nakon što je zrakoplov postigao pravi kut s krilima u odnosu na tlo, sve do kuta od 112 stupnjeva (tj. djelomične preokrenutosti na leđa). Srušio se na tlo tik izvan granice zrakoplovne luke O’Hare, pokraj potoka Higgins na rubu čikaškog predgrađa Des Plaines.


Komentari