Na današnji dan

Najteža američka ratna pomorska katastrofa – 1945.

USS Indianapolis bila je teška krstarica klase Portland, dužine 190 metara i istisnine od oko 10.000 tona. Neposredno prije potapanja prenijela je na otok Tinian obogaćeni uran potreban za sastavljanje nuklearne bombe za Hirošimu.

Dana 30. srpnja 1945. godine dogodila se najteža ratna pomorska katastrofa u povijesti SAD-a. Naime, japanska podmornica I-58 potopila je brod USS Indianapolis, na kojem je bilo čak 1.196 osoba. Neposredno prije toga, taj brod dopremio je dijelove za nuklearnu bombu na pacifički otok Tinian s kojeg su kasnije poletjeli bombarderi prema Hirošimi.

USS Indianapolis bila je teška krstarica klase Portland, dužine 190 metara i istisnine od oko 10.000 tona. Na otok Tinian prenijela je obogaćeni uran potreban za sastavljanje nuklearne bombe za Hirošimu. Nakon napuštanja Tiniana japanska podmornica I-58 pod zapovjedništvom Mochitsure Hashimota pogodila je USS Indianapolis s dva torpeda. Pri potonuću broda odmah je poginulo oko 300 ljudi, a ostatak posade ostao je plutati na moru. Tek tri i pol dana kasnije došli su do njih spasioci, no veći dio brodolomaca do tada je već umro. Ukupan broj poginulih dosegao je brojku od 883.


Komentari