Na današnji dan

Najstariji luksuzni hotel na svijetu (1774.)

Prvi ugostiteljski objekt koji nudi luksuzni smještaj i zove se hotel otvoren je u Londonu 25. siječnja 1774. godine. Osnovao ga je frizer David Low i nazvao Grand Hotel. Unajmio je aristokratsku kuću i uredio je za bogatu klijentelu. Lokacija hotela je bila odlična. Naime, nalazio se u londonskoj četvrti Covent Garden, a gosti su imali neobičnu privilegiju. Imali su pravo sjediti na najistaknutijim sjedalima u znamenitoj crkvi Sv. Pavla, u sredini istočne galerije.

Nakon nekoliko godina David Low dodao je kavanu u podrumu i spavaće sobe. Njegove preinake i skupe dekoracije postojale su još u 19. stoljeću. Nakon što je upao u financijske probleme i nije mogao otplaćivati hipoteku te bankrotirao, hotel je preuzeo Isaac Froome.

Godine 1874. u hotel se uselio Savage Club, ali su se dijelovi zgrade ipak koristili kao hotel do 1880. godine. Zatim je hotel preuzeo New Club pod patronatom princa od Walesa i opet privlačio bogato aristokratsko članstvo na zabave i razne aktivnosti. Potom su zgradu preuzele razne sportske i kazališne organizacije. Zgrada još postoji i važan je primjer gradske palače u Londonu. 

Piše: Marsela Alić


Komentari