Na današnji dan

Najstariji Hitlerov feldmaršal – barun Eduard von Böhm-Ermolli – 1941.

Eduard von Böhm-Ermolli bio je u doba uzdignuća u čin feldmaršala Trećeg Reicha već u 85. godini života. Bio je jedini austrougarski feldmaršal kojeg je Adolf Hitler počasno promaknuo u feldmaršala Wehrmachta.

Dana 9. prosinca 1941. godine umro je feldmaršal barun Eduard von Böhm-Ermolli. Zanimljivo je da je on bio jedini austrougarski feldmaršal kojeg je kasnije Adolf Hitler počasno promaknuo u feldmaršala Wehrmachta. Feldmaršalovo dvostruko prezime Böhm-Ermolli posljedica je činjenice da mu se otac, imenom Georg Böhm, oženio Marijom Josephom Ermolli, porijeklom Talijankom. Otac je, dapače, kao vojni časnik dobio plemstvo i dopuštenje da spoji svoje prezime s prezimenom supruge, uz plemićku prepoziciju von pa je postao von Böhm-Ermolli.

Eduard von Böhm-Ermolli rodio se u gradu Anconi 1856. godine, u doba kad je to područje pripadalo Papinskoj Državi. Kao i otac, postao je vojnim časnikom. Dapače, dogurao je već uoči Prvog svjetskog rata do visokog čina generala konjice (General der Kavallerie). Tijekom Prvog svjetskog rata bio je među austrougarskim vojnim zapovjednicima s najvišim činom, tako da su mu dodjeljivana zapovjedništva nad čitavim armijama, pa čak i nad grupom armija.

Godine 1916. promaknut je u čin general-pukovnika (novi čin koji je tek 1915. godine umetnut između čina generala i feldmaršala, kao drugi najviši čin u Austrougarskoj vojsci). Dobio je i nasljedni barunat. Konačno, u siječnju 1918. godine (u posljednjoj godini Prvog svjetskog rata) promaknut je Eduard von Böhm-Ermolli u najviši austrougarski čin – onaj feldmaršala.

Nakon Prvog svjetskog rata feldmaršal barun Eduard von Böhm-Ermolli nastanio se u Čehoslovačkoj, gdje mu je dodijeljen tamošnji najviši generalski čin. Nakon što su čehoslovačka područja pripojena Trećem Reichu dobio je i u njemu von Böhm-Ermolli najviši čin – njemačkog feldmaršala (1940. godine). Time je postao jednim od 26 feldmaršala imenovanih tijekom Hitlerove vlasti u Njemačkoj, i to jedinim počasnim. Naime, von Böhm-Ermolli bio je u doba uzdignuća u čin feldmaršala Trećeg Reicha već u 85. godini života. 


Komentari