Na današnji dan

Najstarija tvrtka za proizvodnju šampanjca u svijetu – Ruinart – 1729.

Tvrtka za proizvodnju šampanjca Ruinart postoji i danas, a u vlasništvu je velike korporacije LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

Dana 1. rujna 1729. godine osnovana je najstarija danas postojeća tvrtka za proizvodnju šampanjca u svijetu. Riječ je o Ruinartu, koji je osnovao francuski poduzetnik Nicolas Irénée Ruinart. Zanimljivo je da se on prethodno bavio prodajom tkanine, a proizvodnju šampanjca za tržište pokrenuo je u svojim tridesetim godinama života. Ruinartov stric bio je Dom Thierry Ruinart, benediktinski redovnik koji se poput znamenitog Dom Perignona (također benediktinskog redovnika iz pokrajine Šampanje) bavio i vinarstvom. Dapače, Dom Ruinart i Dom Perignon bili su navodno čak i suradnici.

Tvrtka za proizvodnju šampanjca Ruinart postoji i danas, a u vlasništvu je velike korporacije LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Sin spomenutog osnivača tvrtke Nicolasa Irénéea Ruinarta zvao se Claude Ruinart, a dobio je uoči Francuske revolucije plemićku titulu s pridjevkom „de Brimont“. Claudeov sin i osnivačev unuk – Irénée Ruinart de Brimont – dobio je čak i titulu vikonta (fr. vicomte de Brimont), a bio je gradonačelnik grada Reimsa u Šampanji.

Komentari