Na današnji dan

Najstarija sačuvana fotografija američkog predsjednika – 1849.

Snimio ju je fotograf Mathew Brady.

Najstarija sačuvana fotografija američkog predsjednika, za vrijeme trajanja mandata snimljena je 14. veljače 1849. godine. Riječ je o dagerotipiji koja prikazuje predsjednika Jamesa Knoxa Polka u sjedećem položaju, a koju je snimio američki fotograf Mathew Brady. Predsjednik Polk u trenutku snimanja te fotografije bio je u posljednjoj godini svog mandata i u 54. godini.

Polka je već u ožujku iste godine naslijedio predsjednik Zachary Taylor, a bivši je predsjednik ubrzo i preminuo. Naime, Polk se razbolio od kolere i umro već u lipnju iste godine, čime je u mirovini nakon napuštanja predsjedničkog položaja proveo samo 103 dana (što je najkraće razdoblje za ikojeg dosadašnjeg američkog predsjednika).

Fotograf Mathew Brady imao je u trenutku snimanja spomenute fotografije 26 godina, a dagerotipiju je naučio u New Yorku, kamo je tu tehniku iz Europe prenio znameniti Samuel Morse (koji je i osobno u Francuskoj upoznao Louisa Daguerrea, izumitelja tog postupka). Već prije fotografiranja predsjednika Polka snimio je Brady i portret znamenitog američkog spisatelja Edgara Alana Poea. Kasnije je Brady postao slavan osobito po svojim fotografijama iz Američkog građanskog rata, koji je trajao od 1861. do 1865. godine.


Komentari