Na današnji dan

Najsnažniji bombarderski napad u povijesti (1945.)

Procjenjuje se da je najsnažniji bombarderski napad u povijesti ratovanja izveden 9. i 10. ožujka 1945. godine, kad su američki bombarderi napali japanski glavni grad Tokio. Poginulo je oko 100.000 ljudi, pa je taj napad bio smrtonosniji čak i od nuklearnih udara na Hirošimu i Nagasaki.

Amerikanci su koristili zapaljive bombe, a budući da je većina japanskih kuća bila sagrađena od drveta i papira, grad je zahvatila silna vatrena oluja. Upotrijebljeni su avioni Boeing B-29 Superfortress (hrv. Supertvrđava), koji su polijetali s aerodroma smještenih na otocima u Tihom oceanu dovoljno blizu Japanu. To je bio razlog zašto se američka vojska toliko trudila osvojiti malene otoke južno od Japana.

Napad je izvelo 334 bombardera B-29, koji su bacili 1700 tona bombi. Uz preko 100.000 poginulih, još je oko milijun ozlijeđeno, a otprilike isto toliko ostalo je bez domova. Najviše su razoreni dijelovi u blizini Carske palače u Tokiju, no zanimljivo je da je američko zrakoplovstvo izdalo zabranu gađanja same palače (u kojoj je bio i Carski glavni stožer). Kad je car vidio opseg razaranja oko palače navodno se osobno angažirao oko sklapanja mira, što je ostvareno tek 5 mjeseci kasnije.


Komentari