Na današnji dan

Najsmrtonosniji teroristički napad na zrakoplov (1985.)

Dana 23. lipnja 1985. eksplodirala je bomba na zrakoplovu Boeing 747 kompanije Air India, pri čemu je poginulo čak 329 osoba. Bio je to po broju žrtava najteži teroristički napad na bilo koji zrakoplov u povijesti, a ujedno se radilo i o prvoj bombi aktiviranoj na velikim zrakoplovima tipa Boeing 747 (Jumbo Jet).

Bomba je raznijela Boeing 747 nad Atlantskim oceanom, otprilike 200 kilometara jugozapadno od obale Irske. Radilo se o letu Air Indije iz kanadskog grada Toronta prema New Delhiju, s predviđenim usputnim slijetanjem u Londonu, no zrakoplov je uništen prije nego je uopće uspio sletjeti u London. U trenutku eksplozije u zrakoplovu se nalazilo 307 putnika i 22 člana posade, a svi su do jednog poginuli (radilo se o detonaciji na visini od čak 9.400 metara).

Većinu putnika činili su kanadski državljani indijskog podrijetla, a smatra sa da je eksploziv podmetnut u znak odmazde za indijski napad na znameniti Zlatni hram Sikha u Amritsaru. Taj se napad (Operacija Plava zvijezda) bio dogodio u lipnju prethodne godine prema naredbi indijske premijerke Indire Gandhi. Premijerka je iz odmazde također bila ubijena, što su izvršili njeni tjelohranitelji Siki, u listopadu 1984. godine.

Pronađeni su posmrtni ostaci 132 osobe na površini mora. Radilo se ujedno i o golemoj tragediji za Kanadu, jer su većinu poginulih činili njeni državljani (bilo je to najveće masovno ubojstvo u kanadskoj povijesti).


Komentari