Na današnji dan

Najsmrtonosnija civilna helikopterska nesreća u povijesti – 1986.

Teški helikopter tipa Boeing 234LR Chinook srušio se u more pobivši gotovo sve ljude na njemu. Radilo se o radnicima koji su se vraćali s britanske naftne platforme u Sjevernom moru. 

Dana 6. studenog 1986. godine dogodila se na Sjevernom moru pokraj Otočja Shetland najteža helikopterska nesreća u povijesti civilnog zrakoplovstva. Naime, teški helikopter tipa Boeing 234LR Chinook srušio se u more pobivši gotovo sve ljude na njemu. Poginulo je čak 45 osoba, a spašeno je samo dvoje.

Helikopter se u trenutku nesreće vraćao s naftnog polja Brent u Sjevernom moru, između Shetlanda i Norveške. Prevozio je radnike s britanske naftne platforme. Kad je bio udaljen samo četiri kilometra od mjesta na koje je trebao sletjeti, došlo je do teškog mehaničkog kvara na prednjoj transmisiji. Naime, Boeing 234LR Chinook pripada tipu helikoptera s dva rotora. Prednji rotor helikoptera izgubio je sinkronizaciju sa stražnjim pa su se rotori sudarili. Letjelica je pala u more i povela sa sobom u smrt spomenutih 45 ljudi.


Komentari