Na današnji dan

Najsjajnija pobjeda Nijemaca nad Rusima (1914.)

Hindenburg auf dem Schlachtfeld bei Tannenberg [1. Weltkrieg]

Dana 23. kolovoza 1914. godina, u Prvom svjetskom ratu počela je slavna Bitka kod Tannenberga, koja u njemačkoj povijesti slovi za nacionalni trijumf i ima kultni status. Naime, njemački general koji je pobijedio u toj bitki postao je tako slavan da je zasjenio i samog cara Vilima II. i s vremenom postao njemački predsjednik. Bio je to feldmaršal Paul von Hindenburg. Čak je i Hindenburgov šef stožera u toj bitki postao slavan. Bio je to general Erich von Ludendorff. Kasnije će Hindenburg i Ludendorf zbog svog ugleda izgrađenog kod Tannenberga postati zapovjednici čitave Njemačke carske vojske u Prvom svjetskom ratu.

Bitka se održala na teritoriju današnje Poljske, blizu grada Olsztyn (njem. Allenstein). Ipak, Nijemci su tu bitku odlučili nazvati po gradu Tannenbergu, koji je zapravo bio 30-ak kilometara dalje, ali je bio jako poznat u njemačkoj povijesti po jednoj bitki iz srednjeg vijeka. Naime, u toj srednjovjekovnoj Bitki kod Tannenberga njemački su vitezovi doživjeli težak poraz. Ova nova pobjeda u Prvom svjetskom ratu trebala je povratiti Nijemcima čast.

U Prvom svjetskom ratu su kod Tannenberga Rusi 1914. napali Nijemce ogromnom silom, nadjačavajući ih čak oko tri puta u broju vojnika. Naime, Nijemci su raspolagali sa samo jednom armijom od 166.000 vojnika, dok su Rusi imali pune 2 armije, od kojih je svaka bila jača od njemačke, ukupno oko 416.000 ljudi.

Genijalna je njemačka strategija bila napasti odvojeno jednu po jednu rusku armiju, tako da ne budu brojčano nadjačani. To su uspjeli vještim korištenjem željeznica za transport trupa. Prvo su pobijedili rusku Prvu armiju, a zatim se brzo prebacili prema Drugoj armiji, koju su tako teško porazili da njen zapovijedajući general Samsonov nije mogao doći pred oči ruskom caru Nikoli II. Nijemcima u prilog išla je i činjenica da Rusi nisu šifrirali naredbe koje su slali radijom tako da su Nijemci prisluškivanjem mogli savršeno predvidjeti njihove poteze.

Ukupno su Rusi izgubili oko 170.000 vojnika, dok su Nijemci prošli s oko 12.000 gubitaka. Nakon rata čak je i Hitlerova propaganda koristila Tannenberg u nacionalističke svrhe. Kad je predsjednik Hindenburg umro, tražio da bude pokopan u obiteljskom grobu u Hanoveru. No Hitler ga je dao svečano pokopati upravo kod Tannenberga napravivši oko toga veliku pompu.


Komentari