Na današnji dan

Najpoznatiji graditelj željeznica u Habsburškoj Monarhiji – 1802.

Danas je njegova Semmerinška željeznica označena kao spomenik svjetske baštine UNESCO-a, što dovoljno govori o njenom povijesnom značenju.

Na današnji dan 1802. godine rođen je znameniti austrijski inženjer Carl Ritter von Ghega. Najpoznatiji je po tome što je dizajnirao planinsku željeznicu kroz austrijsko područje Semmeringa. Radilo se o prvoj pravoj planinskoj željeznici na svijetu, u smislu da je standardna pruga prvi put u povijesti provedena kroz izrazito zahtjevno brdsko i planinsko područje. Danas je Semmerinška željeznica označena kao spomenik svjetske baštine UNESCO-a.

Carl Ritter von Ghega (Carlo Ghega) rođen je u Veneciji, u obitelji albanskog podrijetla. Budući da je Venecija na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće pripala Habsburškoj Monarhiji, i on je vezan uz tu multinacionalnu tvorevinu. Po obrazovanju je bio matematičar, a kad je započela izgradnja prvih željeznica u Habsburškoj Monarhiji počeo se baviti i inženjerskom strukom. Već je 1830-ih godina sudjelovao na gradnji željezničkih pruga, a radi stjecanja znanja posjetio je čak i Englesku (domovinu željeznice) te Sjevernu Ameriku.

Semmerinška željeznica građena je od 1848. do 1854. godine. Važnost Semmerinške željeznice bila je u ostvarivanju kontinuirane željezničke veze između Beča i južnog dijela Habsburške Monarhije (ranije se moralo kočijom prolaziti kroz planinsko područje Semmeringa). Taj južni željeznički smjer omogućio je zatim i nastavak željezničke pruge prema Zagrebu, Ljubljani, Trstu i Opatiji.


U doba cara Franje Josipa dobio je Ghega vitešku titulu (njem. Ritter) pa je od tada poznat kao Carl Ritter von Ghega. Koliko su ga Austrijanci cijenili dokazuje činjenica da se njegova slika nalazila na novčanici od 20 šilinga.

Komentari