Na današnji dan

Najmlađi sin carice Marije Terezije bio je nadbiskup i Beethovenov pokrovitelj – 1801.

Caričin sin Maximilian Franz postao je nadbiskup važne Kölnske nadbiskupije, koja je imala ogromnu političku važnost, jer je njen nadbiskup ujedno bio vladar velikog dijela njemačkog teritorija. Nadbiskupov glavni grad Bonn kasnije je u 20. stoljeću služio kao glavni grad Zapadne Njemačke.

Dana 26. srpnja 1801. godine umro je nadvojvoda Maximilian Franz – knez izbornik i nadbiskup Kölna. Bio je najmlađe dijete znamenite carice Marije Terezije, što znači da je bio i brat cara Josipa II., a također i brat francuske kraljice Marije Antoanete, kojoj je glava odsječena na giljotini tijekom Francuske revolucije. Carica Marija Terezija rodila je čak šesnaestoro djece, od kojih je Marija Antoaneta bila predzadnja, a spomenuti nadbiskup Maximilian Franz zadnji (rođen je kad je Marija Terezija imala 39 godina).

Maximilian Franz rođen je u carskoj palači Hofburg u Beču. Mlađi sinovi vladara i plemića često su bili predodređeni za crkvene karijere. Tako je Maximilian Franz postao nadbiskup važne Kölnske nadbiskupije u Njemačkoj. Ta je nadbiskupija imala ogromnu političku važnost, jer je njen nadbiskup ujedno bio vladar velikog dijela njemačkog teritorija. Naime, nadbiskup Kölna bio je automatski posjednik vojvodstva Vestfalije – istočno od današnjeg Ruhra, te biskup Münstera (s velikim teritorijem na granici Njemačke i Nizozemske).

Zanimljivo je da su nadbiskupi Kölna nosili titulu knezova izbornika Svetog Rimskog Carstva (što znači da su sudjelovali u izboru cara), a bili su i nadkancelari Svetog Rimskog Carstva za Italiju.


Nadbiskup Maximilian Franz imao je prijestolnicu u gradu Bonnu, gdje je rođen i poznati glazbenik Ludwig van Beethoven. Dapače, Beethovenov je otac bio zaposlen kao glazbenik na nadbiskupovom dvoru. Nadbiskup Maximilian Franz podupirao je mladog Ludwiga van Beethovena (financirao je i Beethovenov prvi posjet Beču), a Ludwig je dobio i posao glazbenika na nadbiskupovom dvoru, slično kao i otac.

Dakako, nadbiskupov glavni grad Bonn kasnije je u 20. stoljeću služio kao glavni grad Zapadne Njemačke. 

Komentari