Na današnji dan

Najmlađi dobitnik Nobelove nagrade u povijesti – 1971.

25-godišnji William Lawrence Bragg bio je najmlađi dobitnik Nobelove nagrade u povijesti. Dobio je Nobelovu nagradu za fiziku 1915. godine. Zanimljivo je da su tijekom povijesti od nobelovaca u prosjeku bili najmlađi upravo dobitnici nagrada za fiziku.

Dana 1. srpnja 1971. godine umro je William Lawrence Bragg, najmlađi dobitnik Nobelove nagrade u povijesti. Naime, on je dobio Nobelovu nagradu za fiziku kad mu je bilo samo 25 godina, čime uvelike po mladosti nadmašuje sve ostale dobitnike. Dapače, nijedan drugi čovjek nije bio mlađi od 31 godine u trenutku dobivanja Nobelove nagrade. Nakon Bragga najmlađi su bili Heisenberg, Dirac, Anderson i Tsung-Dao Lee, koji su imali po 31 godinu, a osobito je zanimljivo da su svi oni dobili Nobelove nagrade također za fiziku.

Najstariji dosadašnji dobitnik Nobelove nagrade bio je Leonid Hurwicz, koji je bio već u 91. godini kad je 2007. godine dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju. Najveći postotak nobelovaca bio je u dobi od 60 do 64 godine u trenutku dobivanja nagrade, a manje od 40 godina starosti imalo je samo oko 5,7% dobitnika.

Zanimljivo je da su u prosjeku bili najmlađi upravo dobitnici Nobelovih nagrada za fiziku (55 godina), a najstariji onih za ekonomiju (67 godina). Dapače, do danas nagradu za ekonomiju nije dobio nijedan čovjek mlađi od 51 godine.

William Lawrence Bragg dobio je Nobelovu nagradu za fiziku 1915. godine zajedno sa svojim ocem Williamom Henryjem Braggom. Dobili su nagradu za analizu kristalnih struktura pomoću rendgenskih zraka. Braggov otac bio je također fizičar, a radio je u Australiji u doba kad mu se rodio sin. Obitelj se preselila u Englesku kad je otac dobio mjesto profesora na Sveučilištu u Leedsu. Mladi Bragg upisao se na studij u Cambridgeu, a već u dobi od oko 24 godine počeo je ondje raditi i kao predavač. Rendgensku kristalografiju razvio je zajedno s ocem koji mu je po struci bio kolega.


Komentari