Na današnji dan

Najmlađi britanski premijer u povijesti (1783.)

Dana 19. prosinca 1783. godine postao je britanski premijer William Pitt Mlađi. Bio je tada u dobi od samo 24 godine, pa je do danas ostao najmlađa osoba koja je vršila funkciju premijera u Velikoj Britaniji. Njegov otac – William Pitt Stariji – također je bio britanski premijer u ranijem razdoblju (po njemu se zove i grad Pittsburgh u današnjem SAD-u). Dodajmo još da je i ujak (majčin brat) Williama Pitta Mlađeg – George Grenville – bio britanski premijer.

William Pitt Mlađi školovao se na znamenitom Sveučilištu u Cambridgeu. Mladi Pitt postao je zastupnik u britanskom parlamentu kad mu je bila samo 21 godina. Premda je ranije bio povučen u javnim nastupima, ubrzo je postao vješt u politici. Premijerom je imenovan samo tri godine nakon ulaska u parlament. Kralj mu je i ranije nudio premijerski položaj, i to tri puta, ali ga je Pitt odbio znajući da neće moći dobiti potporu u Parlamentu.

Premda je potjecao iz aristokratske obitelji, William Pitt osobno nije bio bogat jer je bio mlađi sin (u Velikoj Britaniji nasljedstvo je uvelike odlazilo najstarijem sinu). Štoviše, Williama Pitta do danas se smatra najsiromašnijim britanskim premijerom u povijesti. Pitta su smatrali iznimno poštenim u usporedbi s tadašnjim političarima, pa je dobio nadimak Honest Billy. Na početku su ga ismijavali zbog njegove mladenačke dobi, no na poziciji premijera ostao je čak 17 godina, a zatim u drugom mandatu još dvadesetak mjeseci, sve do smrti. Umro je u dobi od 46 godina.


Komentari