Na današnji dan

Najmlađa blaženica kojoj se Gospa ukazala u Fatimi – 1910.

Slavnim ukazanjima u Fatimi osim nje svjedočili su još i njen brat – bl. Francisco Marto, te njihova rođakinja – Lúcia dos Santos.

Dana 11. ožujka 1910. godine rođena je bl. Jacinta Marto – najmlađa od troje djece kojima se Gospa ukazala 1917. godine u Fatimi. Naime, tim su slavnim ukazanjima osim nje svjedočili još i njen brat – bl. Francisco Marto, te njihova rođakinja – Lúcia dos Santos. Radili su kao pastiri u blizini gradića Fatime u Portugalu, a viziju Gospe doživjeli su na obližnjem mjestu zvanom Cova da Iria. Blažena Jacinta bila je, dakle, najmlađa od njih troje – sa svega 7 godina.

Bl. Jacinta bila je osobito zabrinuta zbog saznanja o paklu i paklenim mukama, koja su primili tijekom Gospinih ukazanja. Zbog toga je stavljala naročit naglasak na samoodricanje i žrtvovanje, kako bi se učinila pokora za tuđe grijehe, pa čak i sačuvalo grješnike od odlaska u pakao. Premda je i ostalo dvoje djece činilo takvu pokoru za tuđe grijehe, izgleda da je upravo malena bl. Jacinta najviše to prakticirala.

Bl. Jacinta umrla je svega dvije i pol godine nakon ukazanja, ne navršivši ni 10 godina života. Umrla je od epidemije tzv. Španjolske gripe, koja je jako pogodila Europu odmah pri završetku Prvog svjetskog rata. Tijekom bolesti podnijela je velike muke jer je dobila pleuritis, pa su joj čak morali odstraniti dva rebra. Godine 2000. proglasio ju je papa bl. Ivan Pavao II. blaženicom Katoličke crkve, zajedno s njenim bratom Franciscom koji je umro od iste epidemije Španjolske gripe. U tijeku je postupak njihove kanonizacije. Zanimljivo je da je bl. Jacinta Marto, ne računajući mučenike, najmlađa preminula osoba koja je ikada postala katoličkom blaženicom.


Komentari