Na današnji dan

Najmanje od svih kraljevstava Elizabete II. – 1978.

Od Europljana Tuvalu prvi otkrili Španjolci, koji su jedan od njegovih otoka nazvali Isla de Jesús. Danas Tuvalu ostvaruje znatne prihode od internetske domene .tv koja mu pripada. Navodno godišnji prihodi od toga dosežu i desetak posto ukupnih prihoda tamošnje vlade.

Dana 1. listopada 1978. godine nezavisnost od Velike Britanije dobila je država Tuvalu u Tihom oceanu. Unatoč postignutoj nezavisnosti, Tuvalu je ipak i dalje ostao dijelom Commonwealtha, a britanska kraljica Elizabeta II. još je i danas kraljica Tuvalua (kao i 15 drugih država članica Commonwealtha). Tuvalu je površinom i brojem stanovnika najmanja od svih država koje danas priznaju Elizabetu II. za svoju vladaricu (površinom je među tih 16 najveća Kanada).

Tuvalu ima površinu od samo 26 četvornih kilometara, što znači da su od svih država na svijetu od njega manji samo Vatikan, Monako i Nauru (susjedna otočna država u Tihom oceanu). Zanimljivo je da su od Europljana Tuvalu prvi otkrili Španjolci, još u 16. stoljeću. Jedan od njegovih otoka nazvali su Isla de Jesús (hrv. Isusov otok). Za vrijeme britanske kolonijalne vlasti Tuvalu se zvao Otočje Ellice po britanskom političaru Edwardu Elliceu.

Tuvalu nema velike prihode od turizma zbog svoje razmjerno velike udaljenosti od svjetskih središta naseljenosti. Ipak, zanimljivo je da Tuvalu ostvaruje znatne prihode od internetske domene .tv koja mu pripada. Navodno godišnji prihodi od toga dosežu i desetak posto ukupnih prihoda tamošnje vlade.


Komentari