Na današnji dan

Najkrvavija bitka u Američkom građanskom ratu – 1863.

Bojno polje kod Gettysburga zbog tolikog je broja poginulih kasnije postalo nacionalnim spomen područjem, većim od bilo kojeg sličnog bojišta u SAD-u.

Bitka kod Gettysburga, jedna od najznačajnijih u povijesti SAD-a, započela je 1. srpnja 1863. godine. Radilo se o razdoblju Američkog građanskog rata, koji je u to vrijeme bio već u trećoj godini svoga trajanja. Bitka kod Gettysburga predstavljala je svojevrsnu prekretnu točku u ratu, u kojoj je južnjački general Robert E. Lee prvi put doživio velik poraz. Taj je general prethodno izvršio invaziju Sjevera (Unije), a da je pobijedio kod Gettysburga, upitno je kako bi izgledao nastavak Američkog građanskog rata.

Bitka je dobila ime po gradiću Gettysburgu u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji, koja je u to vrijeme bila u sastavu Sjevera. Prisutnost Leejevih južnjačkih snaga na tom području predstavljala je stratešku opasnost za Sjevernjake, jer se Gettysburg nalazio u dubini sjevernjačkog teritorija, čak oko 100 kilometara sjeverno od njihovog glavnog grada Washingtona. Generalu Leeju kod Gettysburga se suprotstavio sjevernjački general George G. Meade, s oko 100.000 vojnika. Leejeve snage bile su nešto malobrojnije, sa 70.000 do 75.000 vojnika.

Bitka je trajala od 1. do 3. srpnja i proizvela je veći broj žrtava od bilo koje druge bitke iz Američkog građanskog rata. Bojno polje kod Gettysburga zbog tolikog je broja poginulih kasnije postalo nacionalnim spomen područjem, većim od bilo kojeg sličnog bojišta u SAD-u. Na tom je području postavljeno nevjerojatnih više od 1.300 spomenika i spomeničkih oznaka, u rasponu od monumentalnih skulptura do spomen ploča (označeno je čak i mjesto na kojem je ispaljen prvi hitac u toj bitki). Američki predsjednik Abraham Lincoln održao je pri inauguraciji tamošnjeg spomeničkog groblja znameniti govor (engl. Gettysburg Address), jedan od najslavnijih govora u američkoj povijesti uopće.


Komentari