Na današnji dan

Najkraći rat u povijesti

rat je trajao kraće od nogometnog poluvremena

Trajao je samo oko 38 minuta i stoga se nalazi u Guinnessovoj knjizi rekorda. Taj rat službeno se zove Anglo-zanzibarski rat jer se vodio između Velike Britanije i Sultanata Zanzibar.
Zanzibar je otočje uz istočnu afričku obalu u Indijskom oceanu. Nekad je ista arapska sultanska dinastija vladala Zanzibarom i Omanom na Arapskom poluotoku (danas Sultanat Oman). Kasnije su se dva sultanova sina podijelila, pa je jedan dobio Oman, a drugi Zanzibar. Na Zanzibaru je rođen i poznati pjevač Freddie Mercury (pravim imenom Farrokh Bulsara). Rat je počeo nakon što je umro vladajući zanzibarski sultan, a na njegovo je mjesto zasjeo njegov rođak Khalid bin Barghash koji nije bio po volji Britancima. Naime, britanski kolonijalni imperij imao je pravo na tzv. protektorat nad Zanzibarom, tj. utjecao je na vlast lokalnih vladara. Britanci su željeli da sultanom postane drugi kan-didat, a ne navedeni Khalid. Stoga su Khalidu dali ultimatum da napusti sultansku palaču do 9:00 ujutro 27. kolovoza 1896. godine. Kad je ultimatum istekao, britanski zapovjednik flote admiral Harry Rawson naredio je u 9:02 paljbu s brodova na palaču. Pogođen je
u pomoć britanskim lokalnim snagama nije došlo pojačanje koje je vodio britanski general Sir Bindon Blood. sultanov harem i došlo je do požara. Khalid je pobjegao, a rat je završio službeno u 9:40 kad su Britanci prestali s paljbom i kad je palača bila efektivno zauzeta. Britanci su za novog sultana postavili svog kandidata Hamouda bin Mohammeda. Sultani su Zanzibarom vladali sve do 1964. godine, a kasnije je Zanzibar uključen u novu državu pod imenom Tanzanija (što je zapravo kombinacija imena TANganjika i ZANzibar).

Komentari