Na današnji dan

Najjača supernova u zabilježenoj ljudskoj povijesti – 1006.

Riječ je bila o eksploziji zvijezde udaljene oko 7.200 svjetlosnih godina od Zemlje. 

Dana 30. travnja davne 1006. godine eksplodirala je na nebu najsvjetlija supernova u zabilježenoj ljudskoj povijesti. Riječ je bila o eksploziji zvijezde udaljene oko 7.200 svjetlosnih godina od Zemlje. Nalazila se u zviježđu Vuka (latinski Lupus). Po nekim je izvještajima vizualna veličina te supernove iznosila kao pola Mjeseca, a svjetlost je bila tako sjajna da se po noći moglo vidjeti objekte na Zemlji, a neki smatraju da se čak moglo i čitati. Da budemo precizni, navedena supernova eksplodirala je oko 7.200 godina ranije, a 1006. godine svjetlost te eksplozije došla je do naše planete.

Pojavu supernove zabilježili su promatrači u u srednjovjekovnoj Kini, Japanu, Iraku, Egiptu i Europi.


Pretpostavlja se da je do te supernove došlo tzv. dvostrukim degenerativnim procesom. Riječ je o situaciji kad se dvije zvijezde tipa bijelog patuljka vrte jedna oko druge (tj. oko zajedničkog centra mase), a zatim se spoje u masu koja može eksplodirati. Pri tome nastaju naročito velike supernove, veće nego u slučaju eksplozije samo jedne zvijezde.

Danas se još uvijek u zviježđu Vuka mogu vidjeti ostaci te supernove iz 1006. godine. Imaju oblik velike ljuske promjera 20 parseka, što je 65,2 svjetlosnih godina (gotovo kao udaljenost od Sunca do poznate zvijezde Aldebaran).

piše: Dražen Krajcar

Komentari