Na današnji dan

Najjača eksplozija vulkana u povijesti Južne Amerike (1600.)

Dana 19. veljače došlo je 1600. do najsnažnije vulkanske eksplozije u Južnoj Americi tijekom zabilježene povijesti. Eksplodirao je vulkan Huaynaputina u peruanskim Andama, visine 4800 metara i kratera širine 2,5 kilometara.

Prije dolaska Europljana u Južnu Ameriku Indijanci su vjerojatno prinosili tom vulkanu ljudske žrtve. Španjolci, koji su došli kao konkvistadori, ukinuli su tu praksu. Erupciju 1600. opisao je svećenik Antonio Vazquez de Espinosa, karmelićanski redovnik. Čini se da su Indijanci ovu erupciju smatrali posljedicom neprinošenja ljudskih žrtava bogu smrti Supayju. Postoje zapisi o tome kako su, primijetivši dim koji izlazi iz vulkana, lokalni vračevi pripremili djevojke, ljubimce i cvijeće u nastojanju da smire razjareno božanstvo.

Obližnji grad Arequipa pokrio je sloj od 25 centimetara pepela, a ukupno je poginulo oko 1500 Peruanaca. Lokalnoj je poljoprivredi trebalo više od stotinu godina da se potpuno oporavi. Eksplozija je bila tako jaka da je pepeo došao čak do Rusije i izazvao najhladniju zimu u posljednjih 600 godina, što je čak navodno dovelo do gladi ruskog stanovništva.


Komentari