Na današnji dan

Najduža bitka na teritoriju Njemačke u Drugom svjetskom ratu (1944.)

Dana 19. rujna 1944. godine započela je najduža bitka na teritoriju Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Radilo se u Bitki u Hürtgenskoj šumi, nazvanoj po velikom šumskom području na granici Belgije i Njemačke. Zapovjednik njemačke obrane na području Hürtgenske šume bio je feldmaršal Walter Model, a Wehrmachtu je ondje jak obrambeni adut predstavljala činjenica da je na tom dijelu zapadne njemačke granice osobito snažno bila utvrđena tzv. Siegfriedova linija, tj. Zapadni bedem (njem. Westwall).

Američka Prva armija pokušavala je izvršiti glavni ofenzivni prodor u Hürtgenskoj šumi. Bitka u Hürtgenskoj šumi trajala je od 19. rujna 1944. do 10. veljače 1945. godine, tj. ukupno 144 dana. Savezničke snage podnijele su goleme gubitke (poginulo je ili je ranjeno oko 33.000 savezničkih vojnika). Goleme gubitke podnijeli su i Nijemci, a zaustavljanje neprijateljskog prodora na 144 dana shvaćano je u to vrijeme njihovom defanzivnom pobjedom, naročito pobjedom feldmaršala Waltera Modela.

U konačnici je takav masakr bio uzaludan, zbog čega Bitka u Hürtgenskoj šuma pruža jedan od vodećih primjera besmislenosti ratovanja. Očevidac te bitke bio je i znameniti Ernest Hemingway, kojem je dala uvid u strahote rata.

Komentari